Sijoittaminen yrityslainoihin voi olla tuottoisaa

0
705
Sijoittaminen

Yrityslainat eli bondit ovat yksi vaihtoehto sijoittajalle. Tällä vaihtoehdolla voidaan saada rahoille parempi tuotto kuin rahojen pitämisellä pankin säästötilillä. Säästötilien korko on tällä hetkellä todella alhainen. Kun sijoitetaan yrityslainoihin, niin sijoittaja ei tule omistamaan lainaavasta yrityksestä osaa, vaan on pelkästään lainaajan asemassa.

Tämä tekee suuren vaikutuksen, jos lainan ottanut yritys menisi konkurssiin. Tässä tilanteessa lainanantajat ovat aina etusijalla konkurssipesän realisoinnissa omistajiin nähden.  Osakkeenomistajan kantama riski on siis suurempi kuin lainaajan.

Miten voin sijoittaa yrityslainoihin?

Nykyisin Internetin kulta-aikaan sijoittaminen on helpompaa kuin koskaan. Internet on täynnä yrityksiä, joiden välityksellä voit sijoittaa yrityslainoihin. Näissä alustoissa ensimmäisenä pistää silmään se, että lainanhakija määrittelee lainansa ehdot ja tämän jälkeen lainanantaja (sijoittaja) valitsee itselleen juuri ne sijoituskohteet, riskitason ja tuotto-odotuksen kun hän haluaa.

Kuinka sijoittaa yrityslainoihinUseimmissa palveluissa sinulla on vaihtoehtona valita täysin itse ne lainahakemukset joihin haluat sijoittaa. Voit kuitenkin myös antaa kyseisen yrityksen huolehtia rahojesi sijoittamisesta ja hajauttamisesta juuri sinun odotuksiasi vastaaviin lainoihin. Tässä vaihtoehdossa valitset summan, sijoitusajan, maksimi- ja minimihajautuksen, luottoluokituksen ja korkoluokan.

Kun sijoittajan ja lainanhakijan tarpeet ja vaatimukset osuvat kohdakkain niin on tuloksena myyty laina. Useissa tällaisissa yrityslainoissa minimisumma voi olla todella pieni. Pienin sijoitettava summa voi jopa olla 1 euro, sijoittajan ei siis todellakaan tarvitse olla lottovoittaja. Usein netissä tarjottavien sijoituskohteiden laina-aika on myös alle vuoden, tämä laskee riskeja ja parantaa lainasalkkusi kiertonopeutta. Yhteisenä tekijänä näissä netissä toimivissa sijoituspalveluissa on, että sijoittajalle ei aiheudu minkäänlaisia kuluja, lainasalkun kiertonopeus on tässä kohtaa todella hyvä asia.

Miten voin sitten hallita riskit?

Päätä aina etukäteen minkä osan sijoitusvarallisuudestasi olet valmis kohdistamaan yrityslainoihin. Tähän voit laittaa vaikka esim. alle 10%. Sinun kannattaa myös päättää etukäteen, kuinka moneen sijoituskohteeseen haluat lainasi hajauttaa (esim. 10 kpl). Kun mietitään pelkkää sijoitusriskiäRiskien hallinta, niin riski on aina pienin niissä kohteissa, joilla on korkea luottoluokitus ja omistajien 100% takaus lainalle.

Näissä myös usein tuotto-odotukset ovat kaikkein pienimmät. Mitä enemmän olet sijoittanut heikomman luottoluokituksen yrityksiin niin suuri riskisempi salkkusi tulee olemaan. Tällaiset sijoitukset ovat tietenkin riskiltään suurempia mutta myös tuotto-odotukset ovat korkeammalla.

Arvioi kohteesi myös tarkasti. Sijoittamisessa kuin muussakin elämässä se tosiasia, että mitä suurempi tuotto sitä suurempi riski. Tämä käy myös toteen kun ollaan sijoittamassa yrityslainoihin. Lainan korko on suurempi mitä riskialttiimpi laina on. Tässä on kuitenkin poikkeus. Pk-yritysten lainossa on joskus poikkeuksia.

Näissä tapauksissa yritys asettaa koron sen verran korkealle, että se taatusti kiinnostaa sijoittajia. Mitä korkeampi korko, sitä innokkaampi sijoittaja. Kyseessä voi esimerkiksi olla nopeasti kasvava yritys, jonka perinteisen pankkilainan saaminen on voinut kaatua reaalivakuuksien puuttuessa.

Tällöin yritys voi asettaa lainalle korkean koron saadakseen nopeasti rahoituksen tarvitsemaansa kohteeseen. Joissain tapauksissa on myös niin että riskit voivat olla huomattavasti korkeammat kuin yrittäjä on arvioinut. Silloin he voivat asettaa lainan koron liian alhaiseksi tai korkeaksi riskiin nähden.

Näissä tapauksissa on usein hyvä luottaa sivustojen asiantuntijoihin. Jos kuitenkin haluat pitää langat omissa käsissäsi niin riippumaton luottoluokitus auttaa sijoittajaa pääsemään perille lainojen riskeistä ja vertaamaan riskiä tarjottuun korkotuottoon.

Luottoluokitus määritteleen minimikorkovaatimuksen. Jos yritys tarjoaa korkoa joka on minimikorkovaatimusta suurempi niin tulee laina olemaan houkutteleva kohde sijoittajalle. Luottoluokituksessa tullaan arvioimaan yrityksen johto, taloudellinen tilanne ja omistajat sekä liiketoiminta ja markkinat. Kannattaa pitää mielessä, että omistajien tarjoamat takaukset laskevat lainan riskiä huomattavasti.

Kenelle sitten sijoittaminen sopii?

Lyhyt vastaus olisi, kaikille! Pidempää vastausta kaipaaville voimme sanoa, että yrityslainaus sopii henkilöille joita kiinnostaa kotimaiset pk-yritykset ja niihin sijoittaminen. Nykyisten sivustojen ansiosta sijoittaminen ei vaadi huikea alkupääomaa ja voit tehdä sen kotoa käsin. Riski näissä on alhaisempi kuin suorissa osakesijoituksissa.

Sijoittaminen suoriin lainoihin on myös huomattavasti mielenkiintoisempaa kuin esim. korkorahastoihin sijoittaminen. Tunnet olevasi henkilökohtaisesti mukana sijoituskohteen kasvussa. Voit perehtyä sijoituskohteena olevaan yritykseen ja löytää jopa alan joka kiinnostaa sinua jo muutenkin. Sinun avullasi yritys voi saada tarvitsemansa lainan ja sinä saat hyötynä korkean korkotuoton.

Sijoittaminen yrityslainoihin, eri lainamuodot

Eri lainamuodot joihin sijoittaaKiinteäkorkoinen bondi on yleisin velkakirjamuoto. Tässä lainamuodossa on kiinteä korko koko laina-ajalle. Korkoa kutsutaan kuponkikoroksi ja se tullaan maksamaan yhtenä päivänä vuotuisesti tai laina-ajan päättyessä.  Kiinteässä korossa on hyviä ja huonoja puolia.

Parasta siinä on, että saat juuri sen mitä velkakirjassa sanotaan ja tuotto on varmaa, kunhan yritys ei mene konkurssiin tänä aikana. Koska korko on kiinteä, niin se on samalla maksimituotto jonka voit saada. Tämä voi olla riskiin suhteuttena alimitoitettu jos inflaation nousee.

Vaihtuvakorkoinen bondi on sellainen jossa korko on aina sidottu seuraamaan jotain viitekorkoa, esimerkkinä voi olla vaikka Euribor-korko. Tähän päälle tullaan sopimaan spread, se määritellään yrityksen riskisyyden mukaan.

Vaihtuvakorkoiseen sijoitukseen inflaatio ei pääse yllättämään, joten korkoriski on pienempi. Vaihtuvakorkoinen bondi sopii sijoittajalle joka uskoo korkojen nousuun laina-aikana. Toiseen suuntaan korkoriski on kuitenkin olemassa, mutta jos korot laskevat niin yleensä myös inflaatio on pienempää. Tästä syystä vaikutus ei ole kovinkaan suuri.

Nollakuponki velkakirjoissa ei sijoittajalle makseta lainkaan korkoa. Näissä sijoituksissa sijoittaja ostaa sen alle nimellishinnan ja saa nimellishinnan kokoisen korvauksen laina-ajan päättyessä.

Bondit jotka kuuluvat roskalainaluokkaan ovat joukkovelkakirjoja jotka on laskenut liikkeelle yritys joiden luottoluokitus S&P on luokitellut olevan BBB- tai huonompi ja/tai Moody´s Baa3 huonompi. Näissä sijoituksissa tappioriski on kohtalaisen korkealla mutta myös sijoittajalle tarjottava korko on korkeampi. Joskus näissä riski voi olla ottamisen arvoinen.

Vaihtovelkakirja on yrityslaina jossa sijoittajalle on jätetty mahdollisuus vaihtaa korkotuotto sekä lainan takakaisinmaksu yhtiön osakkeisiin ennelta sovitusti. Tämän tyyppinen bondi on tarkka välimuoto osasijoittamisesta ja puhtaasta lainasta.

Näiden lainojen korkotuotto on usein pienempi kuin tavallisessa lainassa, tämä takaa pienempien yritysten helpomman ja edullisemman kasvumahdollisuuden. Tässä upeana puolena on se, että jos yritys tulee saavuttamaan menestystä niin sijoittaja voi vaihtaa velan omistusosuuteen. Jos menestystä ei tule niin sijoittaja kuitenkin saa rahansa takaisin sovitulla korolla.

Sijoittajalle on tarjolla myös inflaatiosidonnaisia lainavelkakirjoja. Näissä korko on aina sidottuna kuluttajaindeksiin tai muuhun hintatasoa kuvaavaan indexiin. Tällä tavalla tästä nimenomaisesta velkakirjasta on poistettu inflaatioriski kokonaan.

Päättymättömät joukkovelkakirjat ovat velkakirjoja joissa ei ole minkäänlaista päättymispäivää. Lainalle tullaan maksamaan vuosittain sovittu korko, lainasummaa ei ole kuitenkaan tarkoitus palauttaa. Tämä muistuttaa muodoltaan jonkin verran osakkeille maksettavaa osinkoa vaikka sijoittaja ei yrityksestä omista osaakaan.

 

Muutamia syitä, miksi sijoittaminen yrityslainoihin kannattaa

1.       Pienempi riski. Kokeneet sijoittajat tietävät kaikki riskit jotka liittyvät suoriin osakesijoituksiin. Yrityslainoihin sijoittamisessa riski on tätä pienempi. Vaikka tuotto on pörssiosakesijoituksia matalampi niin se on kuitenkin selvästi pörssiyritysten jvk-lainoja korkeampi. Kynnys sijoittamiseen on siis huomattavasti pienempi. Tämä on tärkeä asia varsinkin jos olet aloitteleva sijoittaja. Kun kokemuksesi ja salkkusi kasvaa niin voit myös yrityslainoissa siirtyä hieman korkea riskisimpiin sijoituksiin.

2.       Yrityslainoihin sijoittaminen sopii kaikille. Voit päästä sijoittajaksi jo 1 euron summalla. Joten et tarvitse pulleata lompakkoa aloittaaksesi yrityslainoihin sijoittamisen. Kun aloitat pienellä summalla niin pystyt tutustumaan sijoittamiseen turvallisella tavalla. Kun kokemuksesi karttuu niin voit aina lisätä sijoitussummaa niin halutessasi.

3.       Laina-ajat ovat tavallisesti alla vuoden mittaisia. Tämä laskee huomattavasti sijoituksiin kohdistuvia riskejä ja lainasalkkusi kiertonopeus paranee. Tämä tarkoittaa, että voit vaihtaa sijoituskohteita nopeasti ja tulet saamaan useita eri kokemuksia.

4.       Melkein kaikissa, varsinkin Internetissä toimivissa, sijoituspalveluita tarjoavissa yrityksissä sijoittajalle ei tule aiheutumaan kuluja. Tämä pienentää kynnystä huomattavasti. Tämä myös parantaa lainaamisen kannattavuutta.

5.       Henkilökohtaisempi kokemus. Kun valitset itse lainan kohteen, teet taustatutkimusta niin tunnet jo olevasi mukana projektissa. Tämä lisää sijoittamisen mielenkiintoa. Voit todellakin valita juuri sellaisen kohteen kuin haluat. Mikä on mielenkiintoisempaa kuin valita itse yritys ja seurata sen kehitystä. Olet tavallaan osa yritystä.

6.       Sivustojen ammattimainen neuvonta. Kun mietit yrityslainoihin sijoittamista niin usein sinun kannattaa käyttää hyväksesi yrityslainaa tarjoavien sivustojen ammattilaisia. Heidän avustaan ei myöskään aiheudu sinulle kuluja. Tämä on aloittelijan paras vaihtoehto. Miksi et ottaisi ammatilaisten neuvoja kun niitä on sinulle tarjoalla täysin ilman kuluja.

7.       Rahaston kautta käsiksi suuriin yrityslainoihin. Yksi yrityslainoihin sijoittamisen etuja on, että rahastojen kautta tavallinen sijoittaja saa käsiinsä joukkovelkakirjat. Näiden korko on todella huippuluokkaa. Näissäkään sinun ei tarvitse aluksi sijoittaa valtavia summia.

8.       Valtava valikoima. Kun halutaan sijoittaa yrityslainoihin niin erilaisia lainoja on useita joten voit valita juuri sellaisen kohteen kuin haluat. Voit valita riskittömän tai hieman korkeariskisemmän kohteen. Kaikki riippuu millainen salkkusi on, oletko kokenut tai kokematon sijoittaja.

Mitä yhteenvetona voitaisiin sanoa yrityslainoihin sijoittamisesta?

Yrityslainoihin sijoittaminen on taatusti tällä hetkellä nousussa. Riskin suhde palkkioon on kohtalaisen hyvä tämän hetken markkinoilla. Tällä hetkellä Internetissä on useita kokeneita ja jo todella suuria sivustoja jotka tarjoavat sijoittamista yrityslainoihin. Useimmat sivustot tarjoavat myös ammattimaista neuvontaa sijoittajille ilman kuluja.  Voit myös aloittaa sijoittamisen yrityslainoihin todella pienellä pääomalla.

Pelkästään tämä tosiasia on nostanut kiinnostusta yrityslainoihin sijoittamiseen. Yrityslainoihin sijoittaminen voi myös olla todella mielenkiintoinen kokemus. Pystyt valitsemaan sijoituskohteen itse ja seurata valitsemasi yrityksen kehitystä ja menestystä.

Netissä toimivat yrityslainaan sijoittamista tarjoavat palvelut ovat todella monipuolisia ja nykysin todella luotettavia. Kun olet aloitteleva sijoittaja niin ota tukea näiden palveluiden neuvonnasta ja yleensä, varsinkin alussa on lainojen hajautaminen todella kannattavaa. Mietit ehkä nyt, että mitä sinulta vaaditaan jos haluat sijoittaa yrityslainoihin.

Ensimmäinen vaatimus on tietenkin 18 vuoden ikä. Sinulta vaaditaan henkilötunnus ja jos olet yityssijoittaja niin sinulta vaaditaan yrityksen Y-tunnus. Sinulla pitää tietenkin IBAN-pankkitili ja pankkitilisi verkkotunnukset.

Sinulla pitää myös olla matkapuhelinnumero ja sähköpostiosoite. Niin yksinkertaista se on. Kun alat sijoittamaan niin muista tehdä aina kunnollinen taustatutkimus ja älä kiirehdi kun haet sijoituskohdetta.

Hajauta ensimmäiset sijoituksesi, ota vaikka 10 erilaista kohdetta joista esimerkiksi 3 voi olla hieman korkeamman riskin kohdetta. Aloittaminen on todellakin tehty uskomattoman helpoksi.

Sinun pitää vain rekisteröityä jonkin yrityslainoihin sijoittamista tarjoavan sivuston asiakkaaksi. Tämän jälkeen sinun pitää vain valita kohteet joihin sijoitat, käytä sivustojen palveluita. Niiden ammattimaiset neuvojat helpottavat alkuun pääsemistä. Siirrä sijoitukseen suunnittelemat varasi asiakastilillesi ja olet valmis sijoittamaan.

Nyt on sijoittajan aika. Tee sijoitustili ja ala tukemaan kotimaisia Pk-yrityksiä. Sijoittajana voit auttaa Suomalaisia yrityksiä alkuun ja olla näin luomassa kehitystä Suomen taloudessa. Onnea matkaan seikkailussasi yrityslainoihin sijoittamisessa!

 

EI KOMMENTTEJA

JÄTÄ VASTAUS